Familieopstellingen en systemisch werk

Kijken met liefde en aandacht.

Ik ben Anita van de Wetering en al mijn hele leven werkzaam in de zorg. In 1985 gestart op Zonhove in Son met meervoudig complex gehandicapte kinderen. Ik zag dat het voor zowel het kind als de ouders zo verdrietig was dat hun kind niet thuis kon wonen, dit ging me aan het hart. Daarom heb ik met een collega de 'speciale thuiszorg'  opgericht zodat we de gezinnen in de thuissituatie konden ondersteunen en de kinderen thuis konden blijven wonen.  

Later ben ik me gaan specialiseren in het begeleiden van ouders bij de opvoedingsvragen die ze hadden rondom hun kind met een beperking. Door goed te kijken zag ik waar het kind behoefte aan had. Als een kind niet wilde douchen zag ik dat het bijvoorbeeld last had van de waterstraal. Door een washandje over de sproeier te doen werd de beleving voor het kind prettiger. Hierdoor werd voorkomen dat het douchen een strijd werd. Ik heb het altijd als heel bijzonder ervaren dat ouders mij toelaten in hun privé situatie en zich open stelde voor mij. Ik mocht met hen meekijken en -denken hoe dingen anders vorm te geven. 

Gezins- en opvoedingsbehandelaar gespecialiseerd in autisme, adhd en tos.

In 2008 ben ik bij Sint Marie (nu Kentalis) gaan werken en heb me gespecialiseerd in autisme, adhd en tos. k heb daar als gezins- en opvoedingsbehandelaar vele gezinnen mogen begeleiden op weg naar positieve verandering. Belangrijk bij het werken met mensen vind ik dat de regie bij hen ligt, iedereen is tenslotte zelf verantwoordelijk voor zijn veranderingsproces. Door de vertrouwensband die er in het contact ontstaat mag ik mensen spiegelen waardoor ze andere inzichten krijgen en dat is de eerste stap op weg naar verandering.

Momenteel ben ik werkzaam bij Active4You, een mooie kleine organisatie die zich inzet voor jongeren met psychische problematieken. 

 

Intuïtief systemisch coachen en gestalt

In de loop van mijn leven ben ik tegen zaken aangelopen: Ik was vroeger een heel verlegen meisje en ik durfde mezelf niet te te laten zien en te uiten, ik trok mezelf terug en was dus niet wie ik in wezen ben. Ik ben lang zoekende geweest hoe ik mezelf kon ontwikkelen en hoe ik mezelf wel durfde te laten horen. Ik kom tot de conclusie dat geen enkele therapie of begeleidingsvorm een quick fix is. Alles wat ik heb ondernomen heeft me steeds een stukje dichter bij mezelf gebracht. De grootste veranderingen zijn tot stand gekomen door gestaltsessies en de 2 jaar gestalt-opleiding die ik gevolgd heb. Door de opleiding: intuïtief systemisch coachen ben ik opnieuw een stukje dichter bij mezelf gekomen. Het wordt steeds duidelijker waar mijn niet helpende patronen vandaan komen, ik leer mezelf steeds beter kennen. Ik ervaar mijn 'zoektocht' als een proces van ups en downs wat een heel leven in ontwikkeling is.